Nässelsoppa
Häromdagen gjorde jag nässelsoppa, gott som förrätt och rik på järn. Nu har nässlorna börjat komma upp och det är ju på de små, späda nässlorna som soppan görs.
Såhär gör jag min soppa:
1 liter nässlor (den översta delen utan så mycket stjälk)
0,75 l vatten
1 buljongtärning (höns-/grönsaks)
Smör
Lite mjöl
Grädde/Matlagningsgrädde
Skölj nässlorna noga, jord och annat gör sig inte i soppan. Koka nässlorna i vattnet under lock i ca 15 min. Sila bort spadet från nässlorna och skölj nässlorna i kallt vatten. Smält smöret i kastrullen och tillsätt ca 1-2 msk mjöl. Häll tillbaka spadet och lägg i buljongen, koka ihop sopppan några minuter. Hacka nässlorna och lägg i dem i soppan tillsammans med en skvätt grädde (efter tycke och smak). Koka ihop en stund till.
Servera med ägg.