Rödkål
Av alla rödkålsfröer som jag sådde inomhus i våras så blev det bara ett fåtal kålhuvud, två eller tre. Men, oavsett antal, nu är de klara! Jag tog in ett igår. När jag hade plockat bort blast och rot så var huvudet på 1,5 kg. Krispigt och fint, luktade gott och med en fantastisk lila färg. Jag finhackade en hörna, blandade i lite lingon från skogen, lite vinäger, lite olivolja och lite salt. Sen kramar man kålen en stund så att den mjukar upp sig lite. Låt den stå framme till servering så är den inte för kall. Igår blev det tupp och potatis till. Plockade upp lite vinterpotatis, Maestro. Den var god i smaken och konsistensen var lite mittemellan fast och mjölig, men den hade mycket skorv. Har letat lite efter varför potatisen får skorv men det verkar kunna ha flera orsaker. Värme gynnar skorv, god vattentillgång kan minska det. Stallgödsel kan öka mängden skorv och rätt/fel pH-värde i jorden påverkar också. Fast det handlar också om att odla rätt sorter och Maestro står inte med på listan över motståndskraftiga sorter. Det är väl bara att skala bort och kanske välja en annan sort framöver.